Laman Utama arrow Berita & Aktiviti

Pelawat

Berita & Aktiviti

MAKLUMAN

Yayasan Karyawan telah berpindah ke alamat seperti berikut:

YAYASAN KARYAWAN
Aras Bawah, Menara Dewan Bahasa dan Pustaka, Jalan Dewan Bahasa
50460 Kuala Lumpur.
No Tel: 03-2144 2745
No. Faks: 03-2144 7787

MAKLUMAN

YAYASAN KARYAWAN AKAN BERCUTI PADA 20 OGOS 2012 HINGGA 24 OGOS 2012 SEMPENA MENYAMBUT HARI RAYA

"Seluruh warga Yayasan Karyawan mengucapkan selamat hari raya ai'dilfitri maaf zahir dan batin"

KERATAN AKHBAR SEMPENA MAJLIS SEPETANG BERSAMA PERMODALAN NASIONAL BERHAD (PNB) - PELANCARAN BUKU HIKAYAT POCUT MUHAMAT

Image

KERATAN AKHBAR SEPANJANG PERSIDANGAN ANTARABANGSA KARYA AGUNG MELAYU SULALAT AL-SALATIN DAN HIKAYAT HANG TUAH

MAJLIS SEPETANG BERSAMA PNB - HIKAYAT POCUT MUHAMAT

Tarikh: 14 November 2011 (Isnin)

Masa: 2.45 petang

SULALAT AL-SALATIN DAN HIKAYAT HANG TUAH

01 DAN 02 NOVEMBER 2011

SERI NEGERI, AYER KEROH, MELAKA

Sukacita dimaklumkan bahawa Yayasan Karyawan bersama-sama Kerajaan Negeri Melaka dengan kerjasama Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (IKSEP) dan Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya akan mengadakan Persidangan Antarabangsa Karya Agung Melayu Sulalat Al- Salatin (Sejarah Melayu) dan Hikayat Hang Tuah pada 1 dan 2 November 2011 bertempat di Seri Negeri, Ayer Keroh, Melaka.

Sebanyak lapan pemakalah yang terdiri daripada para sarjana ternama dari universiti tempatan dan antarabangsa akan mengetengahkan kembali khazanah citra dan akal budi Melayu yang terkandung dalam naskhah Sulalat Al- Salatin (Sejarah Melayu) dan Hikayat Hang Tuah.  Mereka ialah Prof. Emeritus Datuk Wira Dr. Mohd. Yusoff Hj. Hashim (KUIM), Prof. Emeritus Datuk Abu Bakar Abdul Hamid (UM), Dr. Shaharuddin Maarof (APM, UM), Prof. Dato’ Dr. Md Salleh Yaapar (USM), Prof. Dr. Heddy Ahimsa Putra (Universitas Gadjah Mada, Indonesia), Prof. Emeritus Dr. E. Ulrich Kratz (SOAS, London), Prof. Liang Liji (Universiti Beijing, China), Dr. Muhammad Uthman El-Muhammady (UIAM). Pembentangan makalah juga akan diakhiri dengan forum kesimpulan yang akan dipengerusikan oleh Prof. Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Hj. A.Karim.

Pendaftaran sebagai peserta masih dibuka. Peserta terbuka kepada semua dengan yuran penyertaan sebanyak RM20 seorang tidak termasuk penginapan. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Yayasan Karyawan (En. Mohd Yusuf Abd Rahman/Pn Siti Rosnita Yom) di talian 03-20952745 atau Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (IKSEP) (En Hazzlan Samah) – 06-3174475/5324.

Sehubungan itu, kehadiran para sarjana, pemikir, penulis, sasterawan, pegawai kerajaan serta pelajar-pelajar ijazah tinggi dalam bidang bahasa, kesusasteraan, sejarah dan pemikiran Melayu dari dalam dan luar negeri dapat menjayakan matlamat persidangan ini.

Hal ini selari dengan hasrat kepimpimpinan negara kita dalam melahirkan modal insan yang beracukan jiwa dan akal budi bangsa seperti yang terkandung dalam kedua-dua naskhah Karya Agung Melayu tersebut.

PESTA BUKU ANTARABANGSA 2006-PWTC

1.    Bicara Buku: Pentingnya Karya-karya Klasik di Zaman Moden ini

Penceramah: Dato' Dr Hassan Ahmad (Ketua Eksekutif Yayasan Karyawan)

2.     Gerai Pameran & Jualan Yayasan Karyawan

PENAFIAN: Yayasan Karyawan tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan
dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.